loadbalancing laadpaal

Wat is loadbalancing van een laadpaal en heb ik het nodig?

10 OKTOBER 2023 - Leestijd: 4 minuten

Wat is loadbalancing van een laadpaal?

Loadbalancing van een laadpaal verwijst naar een apparaat of software dat wordt gebruikt om de elektrische belasting te verdelen (‘balanceren’) tussen één of meerdere laadpunten en het elektriciteitsnet in een huis of gebouw waarop de laadpaal is aangesloten.

 

Wat doet het?

In een notendop doet een loadbalancer het volgende:

  1. Energieverdeling: Een loadbalancer meet de totale energiebehoefte in het gebouw en stuurt wat er aan overschot is naar de laadpaal, waarbij het gebouw altijd voorrang heeft. Zodoende kan de laadpaal nooit meer vermogen vragen dan er beschikbaar is. Als er sprake is van meerdere laadpunten, verdeelt de loadbalancer het beschikbare vermogen gelijkmatig over de verschillende laadpunten. Dit zorgt ervoor dat elke lader een eerlijk aandeel krijgt.

  2. Voorkomen van overbelasting: Loadbalancers bewaken voortdurend het stroomverbruik en passen de stroomtoevoer aan om te voorkomen dat het net overbelast raakt. Dit is belangrijk om stroomuitval en schade aan de lader maar ook andere elektrische apparaten te voorkomen.

  3. Kostenbesparend: Door de stroom gelijkmatig te verdelen, kan een loadbalancer ook de laadsnelheid van elektrische voertuigen optimaliseren. Ze passen de stroomtoevoer aan op basis van het beschikbare vermogen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat verbruikspieken (in functie van het capaciteitstarief) afgevlakt kunnen worden, waardoor er efficiënter opgeladen kan worden.

  4. Monitoring en controle: Loadbalancers bieden vaak mogelijkheden voor monitoring en controle op afstand. Hiermee kan de installateur het laadproces in de gaten houden en problemen proactief oplossen mochten ze zich stellen.

 

Heb ik het nodig?

Voor thuissituaties

Een loadbalancer is over het algemeen niet noodzakelijk voor een laadpaal bij je thuis, tenzij je een specifieke behoefte hebt of bijvoorbeeld specifieke integraties met andere slimme toestellen wil maken. Enkele redenen waarom een loadbalancer meestal niet nodig is voor thuisgebruik zijn de volgende:

  1. Beperkte belasting: Thuislaadpalen hebben doorgaans slechts één of twee laadpunten en worden meestal niet intensief gebruikt, waardoor de belasting op het elektrische net beperkt is.

  2. Huishoudelijke elektrische infrastructuur: Het elektrische net in de meeste huizen is ontworpen om de piekbelasting van de huishoudelijke apparaten en verlichting te accommoderen, naast het opladen van elektrische voertuigen. Dit betekent dat er over het algemeen voldoende capaciteit is om een EV thuis op te laden zonder problemen met overbelasting.

  3. Eenvoudigere installatie: Het installeren van een loadbalancer voegt extra complexiteit toe aan het laadsysteem en kan extra kosten met zich meebrengen. Voor thuisgebruik is het vaak niet nodig om de lading te verdelen, omdat de stroomvoorziening meestal voldoende is voor één of twee voertuigen.

Dat gezegd zijnde, kan in het sommige gevallen wel aangewezen zijn om toch een loadbalancer te voorzien, bijvoorbeeld als je thuis een relatief zwak elektrisch net hebt (1-fasig) of veel andere huishoudelijke apparaten hebt die een substantieel deel van het vermogen opvragen.

Als je thuis meerdere laadpunten hebt of van plan bent om in de toekomst uit te breiden naar meerdere laadpunten, kan het eveneens raadzaam zijn om toch een loadbalancer te voorzien.

 

Voor bedrijven

Voor bedrijven met parkings met meerdere laadpalen kan een loadbalancer nuttig en zelfs noodzakelijk zijn, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele redenen waarom bedrijven met meerdere laadpalen een loadbalancer best overwegen zijn de volgende:

  1. Belastingverdeling: Als er meerdere elektrische voertuigen tegelijkertijd worden opgeladen op dezelfde locatie, kan dit leiden tot een hoge piekbelasting op het elektrische net van het bedrijf. Een loadbalancer verdeelt de beschikbare stroom gelijkmatig over de laadpalen, waardoor overbelasting wordt voorkomen en het elektrische net stabiel blijft.

  2. Efficiënt gebruik van middelen: Een loadbalancer optimaliseert het gebruik van de beschikbare elektrische middelen, waardoor de laadsnelheid van de voertuigen wordt gemaximaliseerd en de wachttijd voor gebruikers wordt verminderd. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die elektrische voertuigen als een dienst aanbieden, zoals parkeergarages, hotels of winkelcentra.

  3. Kostenbeheersing: Loadbalancing van een laadpaal kan helpen om de kosten van elektriciteit te beheersen, omdat het de piekbelasting minimaliseert en overbelastingstarieven afvlakt.

  4. Schaalbaarheid: Als het aantal laadpunten in de toekomst zal toenemen, kan een loadbalancer de schaalbaarheid van het laadsysteem vergemakkelijken zonder dat er ingrijpende upgrades aan het elektrische net nodig zijn.

Hoewel een loadbalancer voordelen biedt, is het belangrijk om te benadrukken dat niet elk bedrijf met meerdere laadpalen er een nodig heeft. De noodzaak ervan hangt af van de specifieke situatie, zoals het aantal laadpunten, de beschikbare elektrische capaciteit en de verwachte belasting. 

 

Samengevat

Kortom, een loadbalancer bij een laadpaal is een essentieel onderdeel om ervoor te zorgen dat elektrische voertuigen efficiënt, veilig en écht zorgeloos kunnen worden opgeladen zonder het elektrische net te overbelasten. Het draagt bij aan een betere balans tussen de stroomverdeling en helpt bij het maximaliseren van de beschikbare laadcapaciteit. In functie van de specifieke situatie kan een loadbalancer eerder overbodig of zelfs uiterst noodzakelijk zijn.

 

Bron:

www.ecotap.nl

 

Artikel laatst geüpdatet op: 10/10/2023