Hoe kan een laadpaal je geld opbrengen?
7 JULI 2024 - Leestijd: 2 minuten
De uitdagingen
Wist je dat je met een laadpaal rendement kan behalen en de laadpaal zichzelf op termijn zelfs kan terugverdienen? De trend van het elektrisch rijden zet zich in sneltempo verder wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt. De gekende problematiek rond elektrisch rijden zoals het bereik van de batterij waardoor er vaak -hoe kort ook- geladen moet worden en de laadinfrastructuur die nog niet op punt staat om de huidige en toekomstige laadbehoeften te ondersteunen zorgen ervoor dat er nog heel wat werk aan de winkel is.
De combinatie van bovenstaande uitdagingen maakt dat het voor het alsmaar groeiend aantal elektrische rijders steeds belangrijker wordt waar ze wel of niet kunnen laden.
De kansen
Door als particulier of bedrijf je eigen laadpunt(en) publiek open te stellen, wordt dit getoond in smartphone-applicaties die mensen met een elektrische wagen gebruiken om een laadpunt te vinden.
Tussen welke uren en aan welk tarief er geladen kan worden kies je als eigenaar zelf, waardoor de energiekost en een winstmarge daarop automatisch kan worden doorgerekend aan de gebruiker die zijn elektrische wagen aan jouw laadpunt oplaadt via zijn eigen laadpas en je met je laadpaal rendement kan behalen.
Op die manier kan je ervoor zorgen dat jouw laadpunt(en) je geld opbrengen als je ze zelf niet gebruikt. Voor bedrijven bijvoorbeeld buiten openingsuren als jouw parking verder niet gebruikt wordt.
Zeker in meer stedelijke gebieden (denk aan rijwoningen) is het niet altijd even vanzelfsprekend om een eigen laadpunt te voorzien. Doordat de huidige laadinfrastructuur nog te beperkt is treedt er dus al snel verzadiging van de beschikbare laadcapaciteit op.
Tot slot kan het plaatsen van een laadpaal je een aanzienlijk fiscaal voordeel opleveren, zowel voor bedrijven als particulieren. Beschik je bovendien over zonnepanelen? Dat kan het rendement van uw laadpark alleen maar ten goede komen.
Meer info over de fiscale voordelen van een laadpaal vind je hier.
Artikel laatst geüpdatet op: 7/07/2024
Wat is loadbalancing van een laadpaal en heb ik het nodig?
Loadbalancing zorgt voor een optimale stroomverdeling van een laadpaal waardoor je ten allen tijde écht zorgeloos kan laden.
Wat is split billing bij een laadpaal?
Ontdek hier hoe je jouw gemaakte laadkosten kan doorrekenen aan jouw werkgever.
Hoe kan een laadpaal je geld opbrengen?
Ontdek hoe je met een laadpaal rendement kan behalen zonder dat je er veel voor hoeft te doen.