fiscale voordelen laadpaal

De fiscale voordelen van een laadpaal - 2023

1 MEI 2023 - Leestijd: 2 minuten

In België zijn er zowel voor bedrijven als voor particulieren fiscale voordelen voor laadpalen. Hieronder vind je een up-to-date overzicht van de huidige fiscale regimes. 

 

Fiscale voordelen laadpaal voor bedrijven

  1. Verhoogde kostenaftrek: De aankoop van een laadpaal is voor bedrijven voor 150% fiscaal aftrekbaar tot en met 31/08/2024. Vanaf 01/09/2024 is er dus geen verhoogte kostenaftrek meer mogelijk.
  2. Aftrekbaarheid van kosten: De kosten die verband houden met de installatie en het onderhoud van een laadpaal kunnen in veel gevallen worden afgetrokken als beroepskosten.

 

De voorwaarde is dat de laadinfrastructuur tijdens een deel van de dag publiek toegankelijk moet zijn voor derden (ofwel tijdens, ofwel buiten de normale kantoor-/openingsuren) en het moet gaan om een ‘slimme’ laadpaal, wat bij al onze laadoplossingen het geval is.

 

Fiscale voordelen laadpaal voor particulieren

  1. Belastingvermindering: Particulieren kunnen tot en met 31/12/2023 genieten van een belastingvermindering van 30% met een plafond van €1.750 op de aankoop en installatie van een laadpaal. Vanaf 01/01/2024 daalt dit tarief naar 15% tot en met 31/08/2024. Vanaf 01/09/2024 is er dus geen belastingvermindering meer mogelijk. Deze aftrek kan worden toegepast in het jaar van de investering. Sinds 1 januari 2023 is het ook mogelijk om tot € 8.000 per laadstation en per belastingplichtige een belastingvermindering te krijgen als het gaat om de plaatsing van een bidirectioneel laadstation.
  2. Verlaagd btw-tarief: Voor de aankoop en installatie van een laadpaal geldt in sommige gevallen een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van het standaardtarief van 21%.

 

De voorwaarde is dat de laadpaal ‘slim’ moet zijn, wat bij al onze laadoplossingen het geval is, en enkel gebruik mag maken van groene stroom. Stroom van eigen zonnepanelen valt hier ook onder.

 

Aanvragen belastingvermindering

Om aanspraak te kunnen maken op de belastingvermindering moet je bij de volgende aangifte van de personenbelasting de factuur voor de plaatsing van het laadstation en het keuringsattest toevoegen. Daarnaast moet je ook een aantal documenten ter beschikking houden voor de fiscus: 

  • het bewijs van de betaling van de uitgaven voor de plaatsing van het vast laadstation (unidirectioneel of bidirectioneel) ;
  • de bewijsstukken die toelaten vast te stellen dat het laadstation een intelligent laadstation is en het laadstation enkel groene stroom gebruikt ;
  • de facturen voor de uitgaven die voor de belastingvermindering in aanmerking komen (de factuur voor de plaatsing van het laadstation moet echter bij de aangifte worden gevoegd).

 

Bronnen:

www.vlaio.be ; www.vlaanderen.be

 

Artikel laatst geüpdatet op: 03/10/2023