Laadpalen

Wat is een laadpaal?

Laadpalen zijn elektrische oplaadpunten ontworpen om elektrische voertuigen, zoals elektrische auto’s en fietsen, van stroom te voorzien zodat ze kunnen worden opgeladen en weer klaar zijn voor gebruik.

De begrippen laadpaal en laadstation worden wel eens door elkaar gebruikt, maar betekenen eigenlijk hetzelfde. Met een laad’punt’ wordt verwezen naar het aantal stekkers waarover een laadpaal beschikt. Dat kunnen er 1 of 2 zijn. 

* Volledig gratis en vrijblijvend, met respect voor jouw privacy. Je komt niet opeens ongevraagd op een e-maillijst te staan.

laadpalen

Voordelen van een laadpaal.

Zorgeloos laden

Met een laadpaal bij je thuis of op je werk heb je altijd de mogelijkheid om je elektrische voertuig op te laden. Dit biedt gemak en flexibiliteit, omdat je niet afhankelijk bent van openbare laadpunten en niet hoeft te wachten in de rij.

Slim en duurzaam

Het opladen van een elektrisch voertuig is over het algemeen goedkoper dan tanken met brandstof. Door thuis of op het werk een laadpaal te hebben, kun je besparen op brandstofkosten en mogelijks genieten van fiscale voordelen.

Toekomstgericht

Het hebben van een laadpaal bij een woning of bedrijfspand kan de waarde ervan verhogen. Steeds meer potentiële kopers en huurders zien de aanwezigheid van een laadpaal als een aantrekkelijk voordeel.

Soorten laadpalen

Welke soorten laadpalen zijn er?

De meest voorkomende laadpaal is een gewone (AC-)laadpaal. Ze leveren wisselstroom (AC) en hebben over het algemeen een vermogen van 3,7 kW tot 22 kW. Deze laadpalen zijn geschikt voor dagelijks opladen thuis of op kantoor.

Snelladers leveren gelijkstroom (DC) en kunnen veel hogere laadsnelheden bieden dan AC-laadpalen. Ze hebben een vermogen van meestal 50 kW tot 350 kW. Snelladers zijn te vinden bij openbare laadstations en langs snelwegen. Ze kunnen de batterij van een elektrisch voertuig in korte tijd gedeeltelijk of volledig opladen.

Ontdek onze laadoplossingen


Vereisten voor het plaatsen van een laadpaal

Toegang elektriciteit

Een laadpaal vereist aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Het is belangrijk om te laten controleren of er voldoende capaciteit is om de laadpaal te voorzien van stroom zonder dat dit leidt tot overbelasting.

Geschikte locatie

Een laadpaal kan zowel op een losstaande paal als tegen een muur gemonteerd worden. De meest geschikte methode verschilt vaak geval per geval, onder meer de gewenste locatie en de afstand tot de elektriciteitskast speelt mee.

Installatie door erkend installateur

Het wordt aanbevolen om de installatie van een laadpaal uit te laten voeren door een erkend installateur met de nodige kennis en expertise zodat de laadpaal correct wordt geïnstalleerd en voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften.

Vergunningen en regelgeving

In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een laadpaal, zoals op publieke plaatsen en moet de installatie worden gekeurd.
Gratis offerte?

Wens je een gratis offerte te ontvangen voor de installatie van een of meerdere laadpalen? Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Onze contactgegevens

Oelegemsesteenweg 21, 2520 Ranst

BTW BE0792.157.131

Veelgestelde vragen

De kostprijs voor het laten plaatsen van een laadpaal thuis varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type laadpaal, de gewenste laadsnelheid, het soort installatie en het gewenste aantal laadpunten.

Over het algemeen kan de prijs variëren van €1.000 tot €3.000 of meer. Daarnaast zijn er ook kosten voor de installatie en eventuele bijkomende kosten zoals graafwerk.

Meer info over de prijs van een laadpaal vind je hier.

In België zijn er zowel voor particulieren als voor bedrijven fiscale voordelen voor laadpalen.

Meer info over de fiscale voordelen van een laadpaal vind je hier.

In principe kan iedereen een laadpaal laten installeren, maar dit hangt af van verschillende factoren. Zo moet er voldoende fysieke ruimte zijn en moet de elektrische installatie voldoende capaciteit hebben om de laadpaal te kunnen voeden.

Daarnaast kan het zijn dat het in sommige gevallen nodig is om een vergunning aan te vragen om een laadpaal te mogen plaatsen, zoals op publieke plaatsen.

Meer info over de vereisten voor de installatie van een laadpaal vind je hier.

Vragen over laadpalen?
Bel dan naar zaakvoerder Jari. Hij helpt je graag verder.

Hulp nodig bij het kiezen van jouw nieuwe laadpaal?

Heb je vragen of is er iets niet helemaal duidelijk? Stuur ons een bericht en we helpen je verder!