capaciteitstarief laadpalen

Wat is de impact van het capaciteitstarief op jouw laadpaal?

22 MEI 2023 - Leestijd: 2 minuten

Het capaciteitstarief is een tariefsysteem dat wordt gebruikt om de kosten van het elektriciteitsnet te verdelen onder alle verbruikers. Het is bedoeld om de kosten in verband met de beschikbaarheid van het net en het vermogen dat gebruikers nodig hebben om elektriciteit af te nemen weer te geven. 

Bij de berekening wordt de elektriciteitsrekening gebaseerd op twee componenten: het verbruikstarief en het capaciteitstarief.

 

Verbruikstarief en capaciteitstarief

  1. Verbruikstarief: het tarief dat in rekening wordt gebracht op basis van de hoeveelheid elektriciteit die iemand verbruikt. Het wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en kan variëren afhankelijk van het tijdstip van de dag (bijvoorbeeld piek- en daluren).

  2. Capaciteitstarief: gebaseerd op het maximale vermogen in kilowatt (kW) dat iemand op een bepaald moment verbruikt. Het is een maandelijkse vergoeding voor het beschikbaar houden van de infrastructuur die nodig is om aan de piekvraag te voldoen.

Het idee is dat het elektriciteitsnet moet worden ontworpen en onderhouden om te voldoen aan de piekvraag. Door gebruikers te laten betalen voor hun maximale vermogensvereisten, kunnen de kosten eerlijker worden verdeeld onder alle verbruikers.

 

Gevolgen voor laadpalen

  1. Kosten: Het capaciteitstarief kan resulteren in hogere kosten voor de exploitanten en eindgebruikers van laadpalen. Als een laadpaal een hoog vermogen heeft, kan het tarief per kWh bijgevolg hoger zijn.

  2. Incentive voor optimalisatie: Het capaciteitstarief kan een stimulans vormen voor laadpaalbeheerders en -gebruikers om hun energieverbruik en -capaciteit te optimaliseren.

  3. Netbelasting: Het capaciteitstarief kan helpen bij het beheersen van de belasting op het elektriciteitsnet. Het stimuleert gebruikers van laadpalen om de pieken van hun energieverbruik te minimaliseren.

  4. Versnelling van technologische ontwikkelingen: Het capaciteitstarief kan een stimulans zijn voor innovatie en de ontwikkeling van technologieën die de efficiëntie van laadpalen verbeteren en om de kosten van het tarief te minimaliseren.

 

Bronnen:

www.vlaanderen.be ; www.fluvius.be

 

Artikel laatst geüpdatet op: 03/10/2023